Alla hundraser

Airedaleterrier

Ursprungsland: Storbrittannien

 

Användningsområde

Tidigare använd vid jakt på utter, sedan länge sällskapshund.

 

Bakgrund/Ändamål

Konkreta uppgifter om airedaleterrierns bakgrund före år 1850 är mycket sparsamma, men man vet att rasen härstammar från den nu utdöda old english broken-haired terrier, rävhundsvarianten strävhårig harrier och därtill otterhound. Rasens ursprungsområde är Aire-dalen i södra Yorkshire i England. Airedaleterrier är den mest storvuxna rasen i grupp 3. Den har p g a sin storlek naturligtvis inte använts som grythund utan istället till jakt på råttor, andra smågnagare och utter. År 1897 visades rasen första gången på utställning och då under sitt nuvarande namn. Den blev snabbt populär och utvecklades från en något grovt byggd brukshund till en utställningshund med en allt mer markant terrierprägel. Airedaleterriern är en flott hund, full med temperament, robust och sportig. Det har gjort den till en mycket uppskattad utställnings- och sällskapshund över stora delar av världen.
 

Helhetsintryck

Airedaleterriern är till storleken den största av terrierraserna. Den skall vara muskulös, rörlig, ganska kort och kraftigt byggd utan tendens till högställdhet eller överdrivet lång kropp.
 

Uppförande/Karaktär

Den skall ha ett vaket uttryck, snabba rörelser och förväntansfullt ”stå på tårna” inför minsta rörelse. Hundens karaktärsdrag utmärks av ögonens uttryck, öronens hållning och den upprätt burna svansen. Till temperamentet är den öppen, självsäker, vänlig, modig och intelligent. Den är alltid uppmärksam, inte aggressiv men orädd.

Text: AiredaleTerrierGillet 

Ladda upp en bild på Airedaleterrier

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv