Alla hundraser

Bichon Frisé

Bichon frisé är en liten hundras, som påminner om pudlar. De har lockig, vit päls och väger mellan 3 och 8 kg. Rasen är närmast släkt med Bichon havanais, Bolognese och Malteser.

Rasen har funnits sedan medeltiden, men dess exakta ursprung är osäkert, men att den kom från medelhavsområdet är troligt. Ända sedan renässansen har rasen varit känd som Bichon teneriffa. Spanska sjömän tog nämligen med sig denna medelhavshund till Teneriffa, den största av Kanarieöarna.När den senare förenades med fastlandet igen blev den en kelgris för italienska och spanska adeln. Rasens tidiga popularitet märks bland annat på att den togs till Frankrike som krigsbyte under den franska invasionen av Italien på 1400-talet. Under Frans I (1515- 1547) kom bichonen att vara en överklass-hund i franska hovet.

Toppen av populariteten kom ändå under Henrik III (1574 –1589). Han tyckte om att alltid vara nära sina älskade hundar och lät tillverka en korg som han bar runt sin hals för att bära dem med sig. På det här sättet gick han sedan runt i sina gemak och arbetsrum och tog sig an sina kungliga sysslor, alltid med sina hundar närmast sitt hjärta. Kvinnorna i det kungliga sällskapet blev "smittade" av kungens idéer och utsmyckade sig själva med små hundar, endera under ena armen eller insvept i en sjal. Hundarna blev behandlade som om de var av kungligt blod och överöstes med kärlek och uppmärksamhet.

Ladda upp en bild på Bichon Frisé

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv