Alla hundraser

Briard

Briard är en hundras av franskt ursprung. I Sverige räknas rasen till brukshundsraserna. Enligt FCI:s gruppindelning av hundraser tillhör den Grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar. Man är osäker på rasens ålder men snarlika hundar förekommer på gobelänger från 800-talet. Rasen försvann så när efter första världskriget då många av dessa hundar omkom, då de nyttjades som medicin- och ammunitionsbärare samt för att spåra skadade soldater.

Rasen räddades av att många soldater från Amerika och även andra delar av Europa fattade tycke för dessa hundar och tog exemplar med sig till sina hemländer.Rasens namn på franska är Berger de Brie, vallhunden från Brie, och dess nära släkting beauceron kommer från samma område. Beuceron är dock korthårig till skillnad från den långhåriga briarden. Rasen är relativt stor och hanen brukar vanligen ligga mellan 62-70 cm i mankhöjd och runt 35-45 kg i vikt.

Tikarna är mindre och lättare, runt 58-66 cm i mankhöjd och vikten oftast runt 28-38 kg.Egendomligheter för denna ras är att de har kvar sina dubbla sporrar på bakbenen och även enkla par på frambenen. Många briarder har också en tydligt markerad knöl i bakkant på skallen, skämtsamt kallad "geniknöl".Briarderna förekommer även i TV och på film som t.ex. Ebba och Didrik, Våra värsta år samt tillsammans med skådespelaren Chuck Norris i filmen Top Dog.
 

Ladda upp en bild på Briard

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv