Alla hundraser

Cairnterrier

Cairnterriern är en av de äldsta terrierraserna. Den härstammar från Skotska högländerna, Skottlands västkust och Hebriderna. Rasen har blivit identifierad som en av Skottlands tidigaste brukshundar, den användes för att jaga bytesdjur såsom rävar i stenrösen. Hundarna tog sig ner i gryten efter bytesdjuret och drev sedan upp det därifrån till den väntande jägaren.

Från samma jakthundar härstammar också skye-, skotsk och west highland white terrierna.Rasen erkändes 1910 och beskrivs som en "korthårig skyeterrier med uppstående öron". År 1911 fick rasen en egen grupp på utställnngar på de Brittiska öarna. Rasen är populär förutom på de Brittiska öarna också i Frankrike, Nederländerna, USA, Kanada och Australien.Ordet cairn kommer från gaeliskan och betyder stenröse.

Cairnterriern har en sträv, vädertålig päls vars färg kan variera mellan vete-, röd, sandfärgad, grå eller brindle i dessa färger. Brindlefärgade exemplar kan variera i nyans under sin livstid. Pälsen kan delas in i två lager: ett mjukt och tätt underullslager under ett strävt yttre lager. Hundens mankhöjd ska vara mellan 28–31 cm och vikten 6–8 kg.Till lynnet är cairnterriern intelligent, livlig, stark och lojal. Precis som många andra terrierraser tycker de om att gräva efter ett riktigt eller inbillat bytesdjur. De har ofta en stark jaktinstikt som de flesta terriers, och kräver mycket träning. Om cairnen är motiverad hänger den med på det mesta. Många tränar agility, spår, lydnad och viltspår med sina cairns. De anpassar sig oftast bra till barn och passar ofta som familjehundar.
 

Ladda upp en bild på Cairnterrier

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv