Alla hundraser

Cocker Spaniel

Cocker spaniel är en internationellt välkänd hundras härstammande från Storbritannien. Rasen är besläktad bland annat field spaniel och engelsk springer spaniel och Bordercollie och avlades ursprungligen fram till fågelhundsjakt, i synnerhet på morkulla (eng: woodcock, vilket gett hundrasen dess namn).Idag hålls cocker spaniel som de flesta känner den oftast som sällskapshund. Ren jaktspaniel förekommer också. Cockern som ses i utställningsringarna är mindre intensiv till sättet och har längre päls och mer extrem kroppsbyggnad.

Engelsk cocker spaniel tillhör de mindre spanielraserna med cirka 40 cm i mankhöjd och en vikt på runt 13-15 kilo. Trots sin storlek kräver den regelbunden pälsvård och aktivering. Det är en allroundhund som fungerar bra i de flesta grenar, och den har kallats fågelhundgruppens border collie. Rasen har framförallt funnit en nisch inom agilityvärlden och som spårhund, men det förekommer också cockrar som tävlar i lydnad, nyare grenar som till exempel freestyle, och självklart jakt.Cockerns päls är av så kallad silkestyp och behöver trimmas ungefär var tredje månad. Rasen kräver daglig pälsvård i form av kamning/kardning. Rasen får enligt FCI:s standard förekomma i alla färger, i praktiken innebär detta svart, lever, bägge med eller utan roströda tecken, rött i alla nyanser eller sobel.

Dessa kan alla vara enfärgade eller fläckade med vitt. Enfärgade hundar skall inte ha mer vitt än som en liten bröstfläck. Hos fläckiga hundar är prickar av färg, så kallade ticks, mycket vanliga, och roan, dvs kraftig sammanblandning av vita och färgade hår vilket ger ett melerat intryck, förekommer också. Till sättet är cocker spanieln outtröttlig, aktiv och samarbetsvillig, men även mycket kelig och tillgiven. Den är känd för att vara envis och kräver en engagerad, påhittig och minst lika envis förare. Man skall ha i åtanke att som är fallet med alla populära raser finns det mer eller mindre seriösa uppfödare och det är viktigt att hitta en bra uppfödare för att få en frisk valp med rastypiskt utseende och bra temperament.
 

Ladda upp en bild på Cocker Spaniel

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv