Alla hundraser

Collie, långhårig

Collien är en hundras i gruppen vall-, boskaps- och herdehundar. Colliens ursprung är inte helt utrett men vallande hundar av collietyp har använts så tidigt som under romarnas invasion av de brittiska öarna. Ursprunget till namnet collie är inte heller helt känt men det finns teorier. Den mest accepterade teorin är att det anglosaxiska ordet col betyder svart, och att hundarna kallades det antingen på grund av sin färg (en stor del av hundarna var trefärgade), eller på grund av fåren de arbetade med som hade svarta huvuden.

En annan teori som anses rimlig är att namnet kommer från det gaeliska ordet cuilein, med tilltalsformen culyie, som betyder valp. Klart är att alla dagens collie kan härleda släktskap till den trefärgade hund som hette "Trefoil" och som var född 1873.Första gången rasen ställdes ut var 1861 i Birmingham och med det började rasens popularitet också att öka, bland annat med stor hjälp av drottning Viktoria och hennes uppfödning av hundarna. Avel för att få fram de vackraste hundarna tog fart och rasen förvandlades relativt snabbt till en vacker showhund snarare än den robusta arbetande hund den tidigare varit. Den mesta förändringen skedde mellan åren 1870 och 1880 och spekulationerna har varit legio om hur engelsmännen lyckades göra om collien och vilka hundraser som bidragit till colliens nya utseende.Även om det idag inte startar många collie på bruksprov är det arbetet som är deras bakgrund i Sverige.

Collien var den första importerade bruksrasen och 1905 blev collien lanserad som "sanitetshund", något som idag kan jämföras med våra räddningshundar. Rasens bakgrund som vallhund gjorde att den passade utmärkt som tjänstehund; den var lättlärd, följsam och hade en exteriör som gynnade den i arbetet. De entusiaster som främst verkat för sanitetshundväsendet var kapten Eric Liliehöök och fanjunkare A. Ottergren. Den förre köpte sina hundar Barry och Nellie, färdigdresserade från Tyskland, medan Ottergren fick sin King Boy från Danmark.Under första världskriget användes hundarna bland annat av den brittiska armén och deras uppgift var att leta upp sårade och leda sjukvårdspersonal till dem. Dess behagliga sätt har också gjort den populär som sällskaps- och familjehund, vilket den till största delen används som idag.Det som benämns som tydligast i standarden är colliens vackra, snälla och drömmande uttryck.

Colliens kroppsbyggnad är rektangulär, och colliens trav ska inte påminna om någon av de övriga i brukshundgruppen. Rasen har sitt alldeles speciella och karaktäristiska rörelseschema, vilket med sin lätthet snarare liknar rävens trav. I likhet med denne är collien en "singletracker" - den sätter i snabb trav fötterna nära varandra, vilket är normalt för denna typ av travare.Collien finns i tre färger och två hårlag. Färgerna kallas sobel, trefärgad och blue merle. Hårlagen är långhårig och korthårig. Mankhöjden för en hanhund är 56-61 cm och mankhöjden för en tik är 51-56 cm.
 

Ladda upp en bild på Collie, långhårig

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv