Alla hundraser

Coton de Tuléar

Coton de tuléar är en liten hundras som härstammar ifrån Madagaskar. Troligtvis är det skeppshundar av bichon-typ som räddat sig iland efter något skeppsbrott. Där var den en favorit hos konungen, hundarna skyddade byn mot rovdjur eller inkräktare genom att skälla och varna.

En speciell egenskap de har är att de i ett hopp kan svänga 180 grader för att sedan landa och springa tillbaks därifrån de kom. Av lokalbefolkningen användes de för att locka bort krokodilerna när boskapen skulle passera vattendrag. De kunde även i vildmarken komma undan krokodiler genom sin klipskhet och snabbhet. Därför kallas Coton de Tuléar även Krokodiljägaren.När fransmänen kom till Madagaskar och tog över tog de även med hundarna i sina båtar tillbaks till Frankrike.

Där fick de sitt namn, "COTON" som betyder bomull på franska, "de TULEAR" som betyder från Tuléar (en hamnstad i Madagaskar).Rasens grundfärg är vit. Pälsen är ganska långhårig och känns som bomull.Rasen skall ej trimmas eller klippas. Färgerna som är tillåtna är helt vit, vit med: Brun, brungul eller bara gul, grått, men den dominerande färgen skall vara vit. Det kan finnas vissa svarta fläckar med, men de skall blandas med den vita pälsen så det ser grått ut. Stora fläckar av färg på kroppen, undantaget öron, är dock icke önskvärt på hundutställning. Stora, nästan svarta ögon och helsvart nos.Coton är en liten glad och lekfull hund med vaktinstinkt. Dn är mycket intelligent och lär sig fort konster och övningar. Den är mycket bra agility- eller utställnings hund som passar alla familjer. Underbar sällskapshund.
 

Ladda upp en bild på Coton de Tuléar

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv