Alla hundraser

Pyreneisk Mastiff

Under lång tid har rasen vaktat och värnat om fårhjordarna och herdarna i bergsområdena mellan Aragonien och Navarra. Den Pyreneiska Mastiffen härrör med andra ord från den spanska sidan av Pyrenéerna. Där har den utvecklats till en egen typ och skiljer sig bl a i hårlag och färg från slättlandets spanska Mastiff, som får anses vara den närmsta släktingen. Rasen är nygammal i den förståelsen att dagens uppfödare ännu bara är halvvägs i sitt arbete.

Målet är att restaurera den stora Mastiffen som så sent som i början av 1900-talet var en vanligt förekommande herde- och vakthund. Den Pyreneiska Mastiffen har samma arbetsuppgifter som sin franska släkting, Pyreneérhunden. Kuperade öron svans, tjock päls och ett överflöd av löst halsskin, för säkerhets skull prytt med ett halsband utåt försett med taggar, var tidigare Mastiffens arbetsmundering.

 

Rasstandard

Grupp 2
FCI-nummer 92
Originalstandard 1982-05-26
FCI-Standard 2002-08-30; engelska och spanska
SKKs Standardkommitté 2004-02-04

Ursprungsland/hemland: Spanien
Användningsområde: Vakt- och skyddshund
FCI-Klassifikation: Grupp 2, sektion 2
Bakgrund/ändamål: Förr i tiden användes rasen som försvar mot rovdjur, främst mot varg och björn. Numera används den med fördel som vakthund. Den är mycket lättdresserad.
Helhetsintryck: Rasen skall vara välproportionerlig, synnerligen kraftig, storvuxen - över medelstorlek - och muskulös med kraftig benstomme. Trots sin storlek får den aldrig verka tung eller lymfatisk. Pälsen skall vara lång men utan överdrifter.

Viktiga måttförhållanden: Hunden skall alltid vara proportionerligt och harmoniskt byggd. 
• Kroppslängden skall överstiga mankhöjden något. 
• Förhållandet mellan skallens och nospartiets längd skall vara 5:4.
• Skallens bredd skall vara lika med eller något överstiga skallens längd.
• Förhållandet mellan mankhöjd och bröstomfång skall vara ca 7:10.

Uppförande/karaktär
Rasen skall vara vänlig, lugn, stolt och synnerligen intelligent. Mot främlingar skall den vara orädd och aldrig undfallande. Mot andra hundar är den vänligt inställd och medveten om sin styrka. Om den tvingas slåss är den en ytterst skicklig slagskämpe och visar då ett beteendemönster utvecklat sedan sekler i strider mot vargar Skallet skall vara djupt och respektingivande. Rasen skall ha ett vaksamt uttryck.

Text och bilder kommer från Pyreneiska Mastiff Klubben

Ladda upp en bild på Pyreneisk Mastiff

Du behöver vara inloggad för att ladda upp bilder
Logga in med Facebook

Bilder

Catering Kungälv