Alla hundtips

Drar i kopplet

DrariKoppletDu är inte ensam om problemet, det är ganska vanligt.

Först ska man ta reda på varför hunden inte kan gå "ordentligt". Orsakerna kan vara många. Det vanligaste är att hunden är understimulerad. Den kanske inte får arbeta med sitt huvud och få utlopp för sin energi. Det är en orsak som ofta leder till problem av något slag.

Våra hundar nöjer sig oftast inte med att bara vara ett sällskap, få mat och daglig motion. Hur skulle du själv må av att bara äta, sova och promenera någon gång om dagen? Troligen inget vidare. Nej, hunden behöver använda sitt huvud. Det finns massor med roliga och nyttiga saker man kan göra tillsammans med sin hund för att aktivera den. 

Aktiveringen kan bestå av olika balansövningar, nosövningar, lydnadsträning och problemlösningar. Man kan lära hunden massor av ord och att utföra olika saker. Har man svårt att komma igång, inte riktigt vet hur man ska göra eller behöver tips finns det kurser i aktivering.

En annan orsak till drag i koppel är att man tvingar hunden att gå fot under promenaderna. Hunden ska bara gå fot kortare sträckor och när man tränar just fotgående. Sedan behöver hunden känna sig friare på promenaden, kunna nosa och stanna då den vill. 

Om hunden alltid måste gå kopplad kan den också börja dra. Alla hundar behöver få vara lösa och kunna springa och sträcka ut sig ordentligt. Kan den av någon anledning inte vara lös bör man träna just lösträning eller åtminstone hitta någon inhägnad där den kan få springa. 

I vissa fall kan det vara så att hunden inte lärt sig att gå fint i koppel. Då måste man börja inlärningen som för en nybörjare. Att använda strypkedja och ryck i koppel som träningsmetod vill jag varna för. Följden kan bli ryggkotsskador, avslitna senfästen, muskelskador och stora smärtor. Man kan ju alltid prova på sig själv för att lättare förstå.

Det finns även andra hjälpmedel som man bör tänka efter innan man använder. Det är "gå fint sele", om hunden drar med den på kan den få sår under "armarna". Det finns också någon nosgrimma "halti", skulle man rycka till i den kan man fundera på vad som händer i nacken. Man kan lära hunden att inte dra i koppel med snällare metoder. För att få hjälp kan du kontakta någon instruktör eller hundpsykolog. Om du ringer till IMMI på telefon 070-5667881 får du reda på vem som finns närmast dig. 

Silva Gunnarsdotter


DrariKopplet

Mitt förslag är att ni som inte tycker Er koppelträning fungerar försöker bli mer oberäkneliga för er hund. De flesta hundar är duktiga på att klura ut vart vi är på väg och vill gå först dit. När hunden är liten valp följer vi efter och tycker den är duktig som över huvud taget går i koppel. Klart dom lär sig att bestämma vart vi är på väg då! Så försök följande: stanna när kopplet stramar, invänta kontakt (eller att kopplet hänger löst), säg något uppmuntrande och gå iväg åt ett annat håll. Din hund ska alltså inte kunna räkna ut vart du tänker gå härnäst utan måste bli mer uppmärksam på dig för att ni ska kunna gå vidare.

Tänk på att inte träna med alltför kort koppel, då blir det svårare för din hund eftersom kopplet lättare stramar ju kortare det är. Det är belöningen han kommer att lära sig mest av, så det gäller att lägga upp träningen så att du får tillfälleatt berömma ofta och mycket. Vill du belöna med godis, bör du göra det i riktning bakåt eftersom han drar framåt. Det är den ena delen i träningen.

Den andra handlar om att få hunden att sluta nosa hela tiden. Att helt få bort nosandet är förstås att begära för mycket, det är ju en hund ni har i kopplet. Försök uppmuntra så fort han tar spontan kontakt, beröm översvallande och tala om så duktig han är när han INTE nosar. Det är viktigt att han förstår när han gör rätt och inte bara får signaler från er när det är fel. Först när han riktigt förstått hur det ska gå till, kan ni börja säga nej när nosen är för mycket i backen. Kom också i mycket god tid till exv brukshundklubben om Ni tränar där och låt honom nosa av appellplanen innan ni börjar träna. Om ni är vana att jobba med klickerträning, kan det vara en framkomlig väg här. Fundera också över ditt eget kroppsspråk - vad är det du gör annorlunda när din hund går med god följsamhet kontra dålig? Kanske finner du svaret på din fråga här!

Kristina BengtssonEtt bra sätt att träna koppelgång på är att alltid stanna eller ändra riktning så fort kopplet sträcker din arm. Om hunden tar kontakt bakåt med dig, prata då in honom till din vänstra sida och beröm. Om han bara tittar framåt när du stannar, locka då honom tillbaka och låt honom gå runt dig innan ni kan fortsätta promenaden. Lär hunden på detta vis att det är du som bestämmer riktning och hastighet under promenaderna.

Om du kommer ihåg att göra detta under varje promenad, lär de sig snart att det är mer lönsamt att inte dra, för då kommer de fortare framåt. Och glöm inte att berömma dem när de tar kontakt med dig när de går vid sidan (rätt ställe). Om du bara har en viss tid att rasta på, så titta på klockan när du startar och använd halva tiden bortåt, och vänd sedan.

Anna-Lena ArvidssonCopyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv