Alla hundtips

Ensamträning Hund

EnsamtraningHar du problem med att lämna hunden ensam? Många hundar lider av separationsångest och börjar skälla så fort du visar att du ska gå...

Trygg redan som valp

Hunden är ett flockdjur, och det är onaturligt för den att vara ifrån flocken. Det går ju att lära dem så småningom att acceptera kortare tids separation, men för en valp är det svårt att förstå. Den behöver ju trygghet, men den behöver ju inte sova i sängen om man inte vill. Därför bör man nog låta valpen, när den flyttar in, få finnas intill sin flock på något vis, så att man kommer åt att smeka den om den blir otrygg, antingen med en bädd intill sängen i sovrummet, eller att man själv flyttar till den plats där man anser att hunden ska trivas så småningom.

Då går det kanske att efter en tid lämna den, men då är det lämpligt att bara stänga för med en grind, så att hunden fortfarande kan höra och se att ni finns kvar under natten. Om man inte kan ge valpen denna mjuka start i sitt nya hem är det klart att risken för separationsångest i framtiden ökar. För att träna hunden på att kunna vara ensam ett tag måste man tänka på att börja träna tidigt men under MYCKET korta stunder. 

Ha gärna en grind (eller ett kompostgaller) att sätta för dörröppningen när du går in i ett annat rum, så att hunden inte kan följa, men se och höra dig. Låt den stanna utanför när du går på toaletten, lämna den inne när du går ut med soporna m m. Säg gärna samma fras varje gång, t ex "kommer snart" eller nåt, och gå sedan. När du kommer tillbaka är det viktigt att du bara dyker upp och går in och fortsätter med ditt, hälsa INTE på valpen och hur duktig den varit, för då blir separationen uppmärksammad som något speciellt, vilket det ju inte är. Ni tränar ju bara på vardagslivet.

Anna-Lena ArvidssonCopyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv