Alla hundtips

Hundmöten

HundmotenHundmöten är ett problem för många hundägare. Hunden kanske skäller och hyser agg. Här har vi samlat tre artiklar om ämnet. Det kan finnas fler anledningar...


Går upp i varv i närvaro av andra hundar

Många hundar - oavsett ras - har svårt koncentrera sig i närvaro av andra hundar. Om det skulle vara så att din hund tämligen plötsligt fått problem i andra hundars närvaro - kan det då vara så att den har ont någonstans? Det är viktigt att du utesluter denna möjlighet! Om vi förutsätter att din hund är fullt frisk och inte har någon känning av smärta någonstans, tycker jag du ska ta det lugnt med träning där andra hundar är närvarande, t ex på klubben.

Ta tillvara möjligheten att under kontrollerade former träna din hund att bara sitta på avstånd och betrakta de andra hundarna. Kräv inte att den ska kunna "jobba" på appellplanen, den klarar uppenbarligen inte av den retningen. Klivet från att träna hemma i lugn och ro till miljön på kubben är för stort i det här skedet av hundens liv. Du behöver hitta ett läge "mitt emellan", vilket innebär att du tränar de olika momenten på olika ställen med varierande retningar för att den successivt ska lära sig att klara det i svårare situationer. T ex i skogen, på parkvägar, på torg, på något ställe där andra hundar befinner sig på avstånd.

En eller ett par kompisar i lämplig ålder och storlek är bra att ha så att hundens behov av lek med artfränder tillfredsställs. Däremot ska den lära sig att inte hälsa på andra hundar, annat än i undantagsfall och då först när du gett ditt tillstånd. Träna att gå förbi utan att hälsa och kräv att hunden håller kontakt med dig när ni passerar varandra.

Även här gäller att du ska anpassa avståndet till vad den klarar av, så att du får tillfälle att berömma när det går bra! Förstärk med beröm (godis, lek med favoritföremål, kel, röst etc) när den gör rätt, var tydlig så att hunden förstår vad du förväntar dig. Undvik att använda "nej" innan hunden är på det klara med hur du vill ha det. Det är heller inte någon bra idé att dra och rycka i kopplet om Din hund är orolig, det hetsar säkert bara och är svårt eller t o m obegripligt att förstå innebörden av för din hund.

Förhindra att andra hundar kommer fram oombedda, mota iväg dem och visa din hund att du bestämmer och tar hand om sådant! Det är viktigt att du själv uppträder lugnt och sansat, även i påfrestande situationer. Det är väldigt lätt gjort att vi som hundägare överför oönskade budskap till våra hundar utan att vi tänker på det.

Hunden uppfattar oss som goda ledare när vi visar att vi tar ansvar, löser problem och skyddar dem i olika situationer. Det innebär t ex att vi avgör vem man får träffa och hälsa på, vi går före och hunden bakom eller vid sidan i knepiga situationer, vi går först ut genom dörren etc etc. Vi överlåter inte åt vår hund att hänga i kopplet och ta ansvar för vad som kommer runt nästa hörn eller vägkorsning. Vi hjälper vår hund att hålla avstånd till andra, så att möten kan ske i lugn och ro.

Det kan också handla om att en hund har väldigt stora förväntningar på stunden på kursen eller klubben, den tycker det är kul att få träffa andra hundar och vill helst leka. Om du tror att det kan vara så, kan du åka till apellplanen lite då och då. Ta med de saker du brukar ha med, gör som ni brukar när det är träning på gång. Men när ni kommer fram till klubben, stanna en stund utan att göra något och åk sedan lugnt därifrån. En annan gång kan ni gå runt en stund, och sedan bara åka därifrån. Variera så att han inte kan veta om det är träning på gång eller ej.

Har man en hund som har lätt för att varva upp, gäller det att hitta formerna för att kunna träna där det fungerar och ställa rimliga krav som ökas i den takt hunden klarar av det. Men det är också viktigt att vara lugn och bestämd men samtidigt positiv och vänlig. Med en terrier eller annan kampglad hund i kopplet gäller det särskilt att inte gå in i kampsituationer utan i stället ha överseende och nonchalera när det går snett. Belöna desto mer när hunden gör rätt!

Kristina Bengtsson

Hundmoten

Skäller mot andra hundar

Kanske känner din hund sej spänd vid möten i koppel och vet inte riktigt hur han ska hantera situationen? Han skäller då och gör kanske utfall. Han kommer att känna sej lugnare och tryggare av att lära sej att du tar hand om mötessituationerna.

Börja med att aldrig någonsin låta honom hälsa på hundar i koppel, så minskar så småningom hans förväntan att komma fram. Försök att hitta ställen där du har hundar på sådant avstånd att han är lugn och träna honom att sitta vid din sida och se på hundarna. Beröm då mycket när han inte skäller, träna korta stunder i början. Be hundägare med hundar ni känner om hjälp med att träna möten och inrikta dej på att han bara ska passera utan att hälsa. Träna också på att ni ska kunna stå mittemot varann med era hundar och prata en stund med era hundar sittande vid sidan utan att de får gå fram. (En svårare variant är att träna ena hunden att sitta kvar själv medan hans förare går fram och hälsar på den andres hund. Det måste börja med sitt-kvar-övningar i lätta situationer och sedan att Du bara tar något steg mot en annan hund... Tålamod och successiv träning ger resultat.)

Träna på att Du ska gå först

Träna också i situationer utan andra hundar att du är den som ska passera först genom dörrar, grindar o.s.v., så att han blir mer uppmärksam på att det är du som har initiativet. Man har också mycket nytta av att lära hunden gå bakom. Man håller ena handen med godis bakom ryggen och lär därmed hunden att gå bakom en. Om man hittar en smal stig där hunden har svårt att passera förbi en har man hjälp i träningen. Upprepa kommando "gå bakom" när hunden är bakom dej och var även noga att ge belöningen när hunden är kvar bakom. När du får besök hemma (även besökare utan hund) gäller också att din hund ska vänta nånstans bakom dej och du går fram och hälsar först. Om du vill ha hjälp med träningen, kontakta gärna en IMMI-instruktör.

Annika Hernqvist

Träna på avstånd till andra hundar

Hundars språk är så pass detaljerat, variationsrikt och komplicerat att det oftast inte går att ge något entydigt råd om träning av hundmöten utan att ha sett hunden. Vad man kan säga är att kopplet ofta ställer till det för hundarna . Många hundar känner sej trängda när andra hundar kommer för nära när de är i koppel och de överdriver då sitt språk för att undvika närkontakt. Man brukar tala om kroppszon: en radie, ett avstånd runt hunden och ägaren där hunden reagerar när en annan hund kommer för nära. Hur stort detta avstånd är varierar mellan olika raser och individer. För att underlätta för sin hund och låta den slippa ha ansvar för hur mötande individer ska bemötas tycker jag att det bästa är att hunden inte får gå fram till andra hundar utan tillåtelse. Jag upplever att hundar blir lugnare om de får sitta vid sidan av föraren eller lärs att bara passera förbi mötande. Först på stort avstånd och sedan närmare efterhand.

Annika Hernqvist


Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv