Alla hundtips

Inkallning Hund

InkallningDet är oerhört viktigt att en hund kan komma när man ropar. Det kan vara fara på färde! Lägg tidigt ned mycket omsorg på din inkallningsträning.
 

Inkallning ska vara roligt!

Inkallning är ett av de bästa exemplen på att det fungerar bäst med positiv träning: När hunden är lös är det ju bara viljan/motivationen som kan få den att komma.
Vi har ingen fysisk kontakt med hunden (se dock mina råd om linträning nedan) när vi ropar på den och att bli hotfullt arg brukar gradvis minska lusten att komma. Alla hundar lär sig nämligen saker genom förknippning. Kanske tänker hunden ungefär så här: Om jag kommer så blir det jättekul. Om jag inte kommer så går jag miste om allt roligt.

Problemet är att hitta något som hunden upplever som värt att komma för. Hunden svarar på den retning som ger den mest/bäst resultat. Om den kan strunta i ditt kommando/din lockelse och stå och nosa och detta är mer värt än godiset eller leksaken som väntar när den kommer, ja då kommer den ju inte! Och om den får nosa en stund eller spåra vilt och sedan får belöning när den kommer efter en lång stund bara för att Du är glad att den ändå kommer - ja då är det väl naturligt att den väljer detta beteende, dvs "komma när den vill".? Det gäller alltså inte bara att belöna att den kommer - hunden måste också förstå att den måste komma direkt, jobba för sin belöning och tycka det är värt det.

Inkallning

Nu till handgripliga råd:

1. Börja med lätt inkallningsträning. Ropa på Din hund när Du vet eller ser att den faktiskt tänker komma - Använd bara ditt inkallningskommando när Du "vet" att hunden kommer att lyda och ge då superbelöning när den glatt kommer. Det ska bli jättekul godissökövning, rolig busövning med stor pinne, godaste köttbullen eller annan trevlig belöning när Du ropar "Hit". Välj situationer som är ganska lätta - inte när hunden dragit till skogs eller leker med andra hundar!

2. Träna alltså inkallningsövningarna så att hunden har chans att klara det! Med detta menas att den inte är blockerad utan kommer på direkten. Belöna inte att hunden kommer en lång stund efter att Du kallat på den. Skulle den inte komma - gör direkt ett nytt inkallningsförsök i en enklare situation där Du t ex visar upp en köttbulle och springer iväg ropandes "Hit". När hunden kommer direkt - då får den superbelöning. Träna mycket med hunden lös - men läs hunden så att Du inte väljer att ropa i en för svår situation som han inte ännu lärt sig är värd att ge upp för Din skull...

3. Gör ett fåtal övningar med inkallning per dag så att den belöning Du då ger är extra eftersträvansvärd. Ge inte denna belöning i andra situationer.

4.När hunden kommer perfekt i lätta situationer börjar Du träna i svårare, t ex att hunden nosar intensivt eller är på väg från dig. Så småningom tränar du att den bryter t ex en hundlek.

5. När hunden är vältränad på inkallning börjar du belöna mer varierat - inte varje gång och superbelöningen kan komma lite oregelbundet. Var vaksam så att hundens motivation bibehålles. För regelbunden belöning kan ge lägre motivation (syns ofta som att den slutar komma på direkten) och för lite belöningar kan ha samma verkan. Hunden måste förstå vilka krav Du ställer på honom och belöna därför bara lyckade inkallningar - eller ha en betygsskala 1=Hm, bra att du kom. 2= Duktig, Du kan få en liten godis eller klapp. 3= Jättebra att Du kom direkt - nu får Du jackpot! Ger Du samma belöning om han kommer efter att ha jagat vilt i 5 min efter Ditt rop som när han kommer på stört så blir ju Dina krav ganska otydliga.

6. När hunden börjar förstå och lyda, då ska kraven öka. Du ska se till att Dina kommandon efterlevs. Har Du en 10 mån unghund som har mycket stark drift att nosa och dra iväg på äventyr i skogen -det har att göra med könsmognaden- då gäller det att finna belöningar som betyder mer! Det är ju inte helt lätt och antagligen måste Du också en period träna med hunden i en lång lina för att kunna driva igenom dina krav: Om Du tränat inkallning förut och detta gått bra så kan Du visa att lydnaden är ovillkorlig - din hund måste lyda och Du visar att Du har en 15 m lång arm som gör att hunden inte har något val! Får hunden t ex upp viltspår så är det ofta bättre att ta tag i linan och t ex säga "Bra, kom" och när hunden gett upp att försöka spåra belöna för att den kommer till Dig. Träna sådana här brytövningar där Ditt "Bra, kom" ska leda till att han snabbare och snabbare lär sig att det var OK att spåra, men nu är det dags att bryta och hämta sin belöning. Det är ofta svårt att klara inkallningsträning på vilt utan just hjälp av linan som begränsning. Jaktlusten ökar om hunden får för många lyckade jaktlekar i skogen...Att belöna spår/viltupptäckten men också att hunden lyssnar och kommer till dig är långt bättre än att bli arg, neja och kampa med hunden som är "olydig". Samarbete i stället för kamp brukar på sikt ge en mycket god kontroll på hunden. Du belönar hundens naturliga drift att spåra, men ser till att få kontroll på det: Det är OK att hitta viltspår men Du bestämmer hur mycket och när "spårleken" är slut. Med linträning kan Du träna inkallning även med en egensinnig unghund och i situationer som är svåra att styra. Gör ett par övningar med hunden i lina på promenaden - Ropa in då och då och kommer den inte direkt så markera lätt med linan och upprepa. Lyder den inte så går Du fram och föser din hund milt men bestämt med Dig. (Hala inte in den!) Snarast upprepar Du sedan övningen och när den då lystrar och vänder om direkt - ja då kommer superbelöningen. 

Sara Grönlund

 

Träna unghunden i lina

En hund under utvecklingsfasen domineras av nyfikenhet och självständighet!

Unghundstiden är ofta krävande och man behöver ibland sätta gränser för friheten för att hunden sedan senare i livet ska kunna vara lös. En unghund blockerar sig gärna då något blir för intressant - den glömmer matte och husse. Träna under denna period gärna inkallning med sele och långlina (minst 15 m) så att Din hund aldrig kan misslyckas utan du har möjlighet att styra till ett bra resultat.

Trampa vid behov eller ha linan i handen med handske på så att du kan hindra din hund att sticka iväg. Arbeta i många miljöer. Använd värdefulla belöningar när hunden kommer, med andra ord ös på med det som Din hund älskar att äta eller göra!

Om det är en retriever så kanske en leksak, djurskinn el liknande är kul att få bära när hon kommer. Gott godis om din hunden tycker om mat, lek med dig om den älskar social lek och kel. Det är svårt att ha flera hundar lösa samtidigt. Det blir en flockkänsla som är svår att rå på, så jag råder dig att träna Din hund i avståndslydnad när Ni är ensamma ute och går. Aktivera ofta Din hund med trevliga lugna övningar, så att den tycker att du är rolig att vara med och att komma till.

Pia Myrseth

Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv