Alla hundtips

Jagar utan lov

HundmatDet är inte helt ovanligt att hundar jagar utan lov, att hunden bara springer iväg utan din tillåtelse. Här har du tips på vad du kan tänka på!

Kaninjakt

Att våra hundar jagar kaniner och annat är något som många av oss brottas med, ofta dagligen på våra promenader. Det är bättre och mer framgångsrikt att omrikta hundens beteende till att VILJA GÖRA NÅGOT ANNAT än att försöka jaga ifatt den bortflyende hunden. Att förbjuda jakt är svårt, eftersom det är ett sådant djupt liggande och naturligt beteende för ett rovdjur som hunden. Ett straff av något slag (t ex vattenspruta eller annan blockadbrytare) kan kanske fungera för stunden men sedan är nog risken stor att hunden ändå väljer det förbjudna, attraktionskraften är bara för stor för en glad och pigg vovve i sina bästa år....

Så mitt råd är i första hand att du läser vad Eva Bodfäldt skriver i Kontaktkontraktet och försöker göra din hund till en "rapportör" av spår i stället för att sätta iväg på dom. Lär Dig gärna klickerträning vilket är ett bra medel för att bota jaktbeteenden. Klicka och belöna för att hunden visar dig var spåren/dofterna finns. Träna på både doft- och synretningar. När det gäller hararna hunden ser på ängen - försök sitta på avstånd och se om inte hunden kan klara av att bara titta om avståndet är tillräckligt långt. Som du förstår är det omöjligt att "träna" ute på ängen när hon ser hararna på nära håll och stressar upp sig. Som alltid gäller det att hitta ställen att träna på där man kan få det hela att fungera, alltså där det finns retningar men inte mer än att hunden lyckas så att du kan klicka och belöna.

Du måste bereda dig på att detta tar tid, engagemang och stort tålamod från din sida att träna. Och räkna med att ni ibland "misslyckas", men kom ihåg att det är när ni lyckas som din hund lär sig! Avslutningsvis så tycker jag också att du ska fundera på om inte det är dags för Din hund att bekanta sig med blodspår, så att hon på ett mer strukturerat sätt får utlopp för sitt viltintresse. Kom ihåg att spårning är en stor del av jaktbeteendet, och erfarenhetsmässigt så brukar de flesta "jaktgalna" individer bli betydligt lugnare när dom inser att matte/husse vet var det finns riktigt fina spår att jobba med.

Kristina Bengtsson


Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv