Alla hundtips

Kontaktträning Hund

KontakttraningFunderar du på att träna kontaktträning med din hund? Detta kan du börja med tidigt! Här följer några tips på vad du kan tänka på...

 

Träna ögonkontakt

Det är inte naturligt för en hund med ögonkontakt. Om en hund stirrar på en annan hund så är det en hotsignal, så vi behöver lära hunden att det oss emellan betyder positiv samvaro.

Börja tidigt med att locka till ögonkontakt, håll t ex en god godis (lever, korv) i en knuten hand nära Ditt ansikte och vänta ut Din hund. Säg inget utan belöna med röst och godisen när hunden ser dig i ögonen. Börja med att sitta på huk och när han blir duktigare, så kan du stå. Gör denna övning många gånger. Utveckla den så att hunden kan vänta när Du lägger ned godisen på marken, en leksak el dyl och när Din hund tittar på dig så säger du en frisignal t ex VARSÅGOD.

Pia Myrseth

Kontakttraning 

Unghunden har tappat intresset för Dig?

Kontaktträning börjar från det Du får hem Din valp. Upplever Du sedan att kontakten trots Din träning börjar bli sämre så har Din hund nog hamnat i könsmognaden. Det är naturligt att bli mer utåtriktad, intresserad av sin omgivning och tappa fokus på sina ägare under den här tiden. Din hund har upptäckt livet utanför det du har att erbjuda och det kan många gånger vara svårt att konkurrera ut.

Mitt förslag är att du i en sådan situation ska börja vara mer passiv och låta honom arbeta mer för att få kontakt med dig. Se till att det inte hela tiden är Du som tar kontakt med honom. När han söker kontakt med dig inomhus tycker jag att du ska nonchalera honom i större utsträckning. När han är för sig själv och inte pockar på din uppmärksamhet kallar du på honom för att kela, leka, träna, ge en godis el dyl. Det är viktigt att det är du som avslutar stunden tillsammans. Om det blir han som avslutar först måste du lära dig att göra ditt avslut snabbare nästa gång. Fortsätt inte med att prata med honom när han gör saker som du inte tycker om och vill ha mer av, t ex när han ser framåt när ni är ute, det kommer bara göra att hans dåliga beteenden ökar.

Det är viktigt att bara vara, både för hund och hundägare. Tänk på att träna med måtta under denna jobbiga period, att försöka lära in saker under könsmognaden är alltid dömt att misslyckas. Självklart ska du hindra Din hund från att springa fram till människor och hundar men det är ingen idé att försöka lära den något i svåra situationer. Om du får problem med något beteende som Du inte får kontroll på snabbt tycker jag att du ska ta kontakt med en hundpsykolog.

Jessica WestbladCopyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv