Alla hundtips

Köpa hund

ValjaHundFör Dig som söker en liten inte alltför svårhanterlig hund - inte för mycket pälsvård och inte alltför livligt temperament:

 

Välja hundras

Det skulle vara så enkelt att bara räkna upp ett antal passande raser men jag ska försöka ge några råd i stället. Tänk inte bara på utseendet. Tänk mer på hur du vill att din hund ska vara, ska du ha den endast till sällskap?

Vill du träna mycket lydnad, agility, spår eller annat med den? Helt enkelt vilken funktion din nya kompis ska fylla! Först efter den funderingen tycker jag att det är dags att fundera på exteriören. När det gäller exteriören är pälsen en viktig sak att ta hänsyn till. Om man inte är intresserad av pälsvård är t ex amerikansk cockerspaniel ett dåligt val, hur söta de än är! Men om man ändå faller pladask för en långhårig ras kan man ju alltid välja att klippa ner hunden.

Några raser som kanske kan leva upp till förväntningar om en liten inte alltför svårhanterlig hund, och som du kan läsa på mer om och även besöka några uppfödare av är dvärgschnauzer, dvärgpinscher, italiensk vinthund, kinesisk nakenhund och basenji. Dvärgpudel är en ras som har mycket hår men mycket lätt kan hållas extremt kort i pälsen. Annars är de små sällskapshundsraserna oftast rikligt bepälsade, t ex malteser, shih tzu, löwchen, lhasa apso, japanese chin för att nämna några. Hur som helst råder jag dig att ta reda på så mycket fakta som möjligt om rasen, insidan är trots allt mycket viktigare än utsida! Att välja en renrasig hund ger en viss ”varudeklaration”, du kommer att veta ungefär hur hunden kommer att bli och vilket liv du kan förvänta dig tillsammans med den. Om du väljer en blandras vet du inte alls vad resultatet kommer att bli.

Du som söker en brukshund och lite större hund som Du vill träna mycket med och kanske tävla med: Brukshundar har särskilt avlats för att ha egenskaper som människan kan dra nytta av - jakt, kamp, vakt, vall etc är egenskaper som alla hundar har, men som just hos bruksraserna är mer eller mindre framträdande. Det är stor skillnad på exv en schäfer, en riesenschnauzer och en vallhund som en collie. Alla brukshundar vill arbeta och är aktiva, men på olika sätt. Om du t ex väljer en dobermann får du troligen en aktiv hund med mycket spring i benen de första åren, då denna ras mognar och blir vuxen först vid ca tre års ålder. En schäfer mognar tidigare. Flera brukshundar mognar relativt sent och kräver inte bara en hel del träning utan också tålamod. Läs om olika brukshundsraser i hundböcker, fundera på om hundens vakt- och vallinstinkter utgör möjlighet eller problem. 

Ta kontakt med närmaste brukshundklubb och fråga om där finns någon medlem som tränar och tävlar med sin hund av en ras som du är nyfiken på. Det är alltid bra att rådfråga flera vanliga ägare av rasen man är intresserad av, innan man tar kontakt med uppfödare. Genom kontakt med andra ägare bör man få en vink om hur rasen är att jobba med för en som inte känner till rasen lika mycket som en uppfödare. Sedan råder jag dig att ta kontakt med rasklubben, t ex dobermanklubben om Du är intresserad av den rasen, eller Svenska Kennelklubben för att komma i kontakt med bra uppfödare av rasen. Finns det flera som har valpar på gång samtidigt, kan det vara bra att välja en som bor inom rimligt avstånd från dig, om de erbjuder valpträffar hos uppfödaren sedan du fått hem och börjat ditt liv med valpen. Det kan ge bra stöd under uppväxttidens fostran. Steg tre blir att se till att du kommer med på en kurs i valputveckling så fort som möjligt, före fem månaders ålder, då bästa resultatet blir om du kan börja jobba med kontaktträningen så tidigt som möjligt. Då tror jag att ni får den bästa starten tillsammans.

Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv