Alla hundtips

Osäkerhet eller rädsla hos hunden

OsakerPaManniskorEn hund kan liksom människor vara rädda för okända saker och personer. Här följer några tips om vad du bör tänka på...

Valpar är extra känsliga för obehagliga upplevelse

Valpar är mer känsliga för skrämmande upplevelser än vad vuxna hundar är. Precis som små barn är mer känsliga än vuxna människor. Detta beror på att när man är väldigt ung har man en så pass liten "referensvärld", d v s man har så få erfarenheter att jämföra med att otäcka saker lätt känns otäckare än vad de är. Valpen kan bli skrämd av domaren på utställningen, veterinären eller ett bran som klappar på huvudet. Om man t ex inte är förberedd på att någon kommer att klämma och trycka på en samt titta på ens tänder som sker på en utställning så kan ju detta upplevas både kränkande och skrämmande. Det bästa du kan göra i den här situationen är att försöka göra kontakter med nya människor så lustfyllda som möjligt. TRÖSTA INTE om Din valp visar sig ynklig!!! Det ligger väldigt nära till hands att trösta valpen och säga sånt som "det är inte farligt" med ett tröstande tonfall. Om du gör detta bekräftar du bara för valpen att det är farligt. Låt istället glad o pigg.

Försök hitta människor som kan uppträda som figuranter när ni t ex är ute. De ska förhålla sig så neutrala som möjligt och låta valpen närma sig dem istället för tvärtom. Om din valp har någon favoritleksak så kan den plockas fram när den tagit kontakt. Busa, lek och skutta och framför allt, låt glad. När människor kommer hem till er så låt valpen själv bestämma när han vill ta kontakt. Besökare bör låta honom vara tills han själv kommer fram för att hälsa. Försök att ge honom ett bättre självförtroende genom att t ex träna någon form av nosövningar där han har huvudrollen istället för matte.

Susanne Aldestam


OsakerPaManniskor
 

Rädd för "monster"?

När man tänker efter är det inte konstigt att en liten valp reagerar med rädsla på t ex en rullskidåkare. Vad kan vara mer onaturligt för en liten valp? Ingenting i hundens genetiska arv har förberett den lilla valpen på mötet med ett sådant "monster". Som ägare blir vi lätt överraskade i det läget, och kan då genom vårt uppträdande göra saken värre - det är lätt hänt. En vallhund kan vara extra observant på sin omgivning och reagera mer än andra raser på allt som verkar konstigt. Därför blir det också viktigt att vi som hundägare uppträder med auktoritet och säkerhet, absolut inte tröstar eller ger hunden uppmärksamhet vid fel tillfälle. 

Det du kan göra för din hund är att se till att den besparas sådana störningar till dess den klarar av det. Det är din uppgift som flockledare att skydda hunden från det den är så rädd för. Träna t e x på cyklister: Träna först på så långt håll att hunden klarar av att betrakta det den är rädd för. Att avleda med godis kan fungera men bara som nödåtgärd. Risken är stor att du då ger din hunden uppmärksamhet (dvs belöning) för att den visar rädsla, skäller, gör utfall eller vad det nu är den gör när du avleder. Så undvik det, se till att träna på ställen där träningen fungerar och se i övrigt till att den besparas traumatiska upplevelser. Det går inte att träna när hunden är upprörd - allt du gör i den situationen riskerar bara att bli en bekräftelse för hunden att den gör alldeles rätt i att bli upprörd. "Husse tycker också det där är monster...."

Du har störst utsikter att lära din hund att cyklister är ofarliga och inget att bry sig om (samma sak kommer att gälla när Du tränar rullskridskor, brädor, rullskidor etc), OM DU UNDER TIDEN SKYDDAR HENNE FRÅN UPPREPADE OBEHAGLIGA UPPLEVELSER AV DETTA! Det gäller även hemma på den egna tomten. Om det behövs, åk bil till ställen där Du kan sitta på lagom avstånd och minska sedan successivt i långsamt tempo avståndet till "monster" av olika slag. Ha tålamod och låt det ta tid, annars kommer Du inte att lyckas. Ge noggrant akt på din hunds kroppsspråk, så att Du hela tiden är på lagom stort avstånd. Stör inte, utan låt hunden själv känna att den klarar av att betrakta cyklister och annat på avstånd utan att bli upprörd. Finns bara där som ett stöd.

Kristina Bengtsson
Rädd för att hälsa på mötande?

Du måste ge din hund tydliga signaler på att du kan hantera situationer med mötande människor som gärna vill hälsa på Din hund. Helt klart ska den inte behöva hälsa på alla och bli klappad på huvudet, och då är det du som måste hindra andra människor från att ta denna kontakt med honom, samtidigt som du visar din hund att han inte behöver oroa sig för detta. Gör så, att du tränar in att han ska sitta ner medan du ensam går fram och tar kontakt med främmande.

1. Börja redan hemma med att han ska sitta långt in i hallen när du går fram och öppnar för gäster och även när ev övrig familj kommer hem. Sedan ska han vänta på tillåtelse att gå fram och hälsa, och om han inte vill hälsa, så behöver han naturligtvis inte. Ingen ska få försöka tvinga sig på honom, utan då ska han få komma själv.

2. Träna även detta ute på vägkanten, gärna med hjälp av kända människor i början. Sätt honom och ta ensam kontakt, genom att ta något steg fram och prata, kanske skaka hand. Detta förutsätter att du tränat in sitt kvar ordentligt redan tidigare.

3. Vid möten ska du alltid vara emellan din hund och den mötande, och om det är hundmöten, kan du gå ut i en båge eller vika in på en stickväg, för att inte gå så rakt på den mötande hunden, vilket vissa hundar upplever som obehagligt.

4. Det kan också vara till stor hjälp att ha tränat in ett förbudsord, t ex "nej", så att det fungerar i olika situationer, för då kan man även använda detta, om hunden visar tendens att göra utfall. Visa samtidigt med din kropp och rörelse att du är på väg åt ett annat håll än fram emot de mötande. Denna träning kommer att ge resultat, även om det inte sker över en dag, och kan du bara vara konsekvent och ge samma signaler (göra likadant) varje gång, så hoppas jag ni kommer en bra bit på väg.

Osäkerhet och rädsla är inte alltid så lätt att analysera och bota själv eller ge allmänna råd om. Du får bäst hjälp av att söka kontakt med hundpsykolog så att just Din hunds osäkerhet kan botas.

Anna-Lena Arvidsson

Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv