Alla hundtips

Problem mellan hundar

ProblemmellanhundarAtt hundar kan bråka är inget ovanligt. Här följer några tips om vad du bör tänka på...

 

Hundar emellan...

Att hundar ibland ryker ihop om ben och mat är inte särskilt konstigt. Det ligger väldigt nära till hands att bråka om begränsade resurser, vilket ben och mat får räknas som. En del hundar trivs bättre ihop medan andra håller sig på avstånd från varandra. Om Du har flera hundar i familjen och de inte vill ligga tätt ihop med kroppskontakt är detta inget att bekymra sig över. Likaväl som hos människor har hundar olika typ av kontakt med olika individer. De kan ändå trivas bra i varandras sällskap och ha ett stort utbyte av att umgås. Låt dem själva bestämma graden av närhet i sitt umgänge.

Inom hundvärlden är det normalt att försvara mat och plats som också är begränsade resurser. Undvik därför att skapa situationer där en konkurrenssituation uppstår. Ge dem mat och ben i varsin ände av rummet t ex eller varför inte helt avstå från ben när de är tillsammans? När det gäller maten bör det väl kunna lösas så att de äter på avstånd från varandra och när måltiden är avslutad plockar man undan matskålarna för att undvika att de konkurrerar genom att gå och nosa i varandras skålar. Har Du en tik och en hane och träffar andra hannar så kan det bli problem. Då finns en tik (begränsad resurs igen) som måste vaktas mot de konkurrerande hanhundarna. För även om Din hane skulle vara kastrerad så har han en viss produktion av könshormoner och är fortfarande en hane i själ och hjärta.

Det är inte fel att gå emellan vid bråk men då måste man vara konsekvent och hela tiden visa att det är Du som sätter gränserna. Var mycket tydlig i att visa att det är Du som är den trygga förståndiga ledaren. Låt t ex hundarna vänta på klartecken innan de börjar äta, gå ut genom ytterdörren etc.

Susanne Aldestam


Kamp mellan tikarna i hemmet

Det är förstås många saker som man måste veta innan man ger råd om hur ett enskilt fall av bråk ska hanteras. Hundar som har gått bra ihop tidigare kan plötsligt börja bråka - kanske är det en könsmognadsfråga, men det kan vara andra orsaker som att den ena hunden har en skada eller är sjuk eller att Du ändrat "reglerna" för flocken. Om en yngre tik börjar bråka med den äldre tiken, så kan man börja fundera så här:

Problemet har kanske funnits där tidigare, bara i mycket mindre form. Det är viktigt att fundera på det och komma underfund med hur och med vad det började. Kanske har "bråket" pågått under en längre period men på ett mildare sätt. När en unghund beter sig elakt mot den äldre hunden tycker jag att man ska fundera över om hon överhuvudtaget trivs speciellt bra tillsammans med den äldre tiken. Om hennes beteende är otrevligt går det ut på att få ut den äldre tiken från er flock för att på så sätt få fler fördelar själv.

Vilka fördelar som en ung tik anser sig vinna genom att få bort den andra tiken kan vara allt från liggplatser, ägarens gunst, mer tid till kel, mat, ben osv. Det är av största vikt att skydda den äldre tiken från att bli attackerad av den andra hunden. Det är er skyldighet som flockledare att se till att hon inte skadas, varken fysiskt eller psykiskt. Samtidigt måste ni komma ihåg att det ofta är svårt, ibland omöjligt, att få ihop två tikar som inte trivs ihop om man en gång särat på dem genom att ha dem i olika rum eller lånat ut den ena. Om problemet kvarstår tycker jag att man ska söka en hundpsykolog som kan hjälpa till att reda ut vari problemet består innan det går för långt.

Jessica Westblad

Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv