Alla hundtips

Skotträdsla och fyrverkerier

Skottradsla

Massor av hundar chockas svårt och kan t.o.m tvingas till en för tidig död beroende på smällare. Om du har en skotträdd hund bör du följa nedanstående råd, som kan lindra skadeeffekterna. Om du har möjlighet att åka bort till något ställe där det inte smälls med fyrverkeri, så gör det. Har Du inte den möjligheten kan Du hjälpa Din hund genom att följa nedanstående råd.

Du kan köpa hem Valerina från hälsokostbutiken och ge din hund innan det börjar smälla en dos om c:a 1 tablett Valerina per 10-20 kg kroppsvikt, veterinärer brukar rekommendera att man till en 30kg-hund börjar med en halv människodos.


DAP eller Dog Appeasing Pheromone är ett doftmedel med lugnande feromoner i. Finns bland annat som halsband och en speciell doftspridare som man sätter i ett vanligt eluttag. D.A.P har i dagarna bytt namn och heter numer Adaptil, men namnet byts ut successivt varför medlet just för tillfället säljs under båda namnen.

Zylkéne. Ett kosttillskott som består av mjölkprotein som sägs ha lugnande inverkan. Effekterna är omdiskuterade men det är inte ett läkemedel och ger inga biverkningar.


Skottradsla

Lugnande medel

När inget annat hjälper. De ska helst provas ut i god tid hos veterinär före nyårsafton och tas innan smällandet börjar. Att ge medel till en redan stressad hund hjälper inte.

OBS! Skulle hunden hamna i svårt chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är alldeles vita, ge inget lugnande, utan kontakta en veterinär snarast möjligt, då detta kan innebära att hunden får blodtrycksfall, som kan förvärras av lugnande medel. 

Trösta inte en hund som är orolig.

OBS! Skulle hunden vara i chocktillstånd och du ser att slemhinnorna i munnen är alldeles vita, ge inget lugnande, utan kontakta en veterinär.

Förebyggande åtgärder

Det är oerhört viktigt att man vänjer valpen vid höga oljud av olika slag redan från tidig ålder. Annars är det lätt att den får en chock första gången den hör åskan dundra eller hör smällare explodera vid påsk, valborgsmässoafton eller nyår. Har man tillgång till en bandspelare av god kvalitet kan man även spela in ett band med fyrverkeri, som man sedan spelar upp, helst varje dag, till att börja med på väldigt låg nivå, därefter successivt allt högre. Det är mycket viktigt att hunden inte upplever någon obehagskänsla. Om den gör det har Du gått lite för fort fram. Har Du inte möjlighet till detta finns det fyrverkeriband att köpa.

När hunden inte reagerar över fyrverkeriet på band kan man försiktigt börja med små smällare ute. Avståndet från smällaren ska vara långt, så att hunden inte reagerar det minsta, därefter kan man minska avståndet till smällaren. Går detta bra kan man ta starkare smällare. Aktivera hunden samtidigt, ge t ex godis just när det smäller. Tar den inte godiset är den för påverkad och du måste öka avståndet till smällaren igen.

Vänj den vid att ha fetvadd i öronen i god tid innan helgen. Under dagen kan den ha fetvadden i öronen då den är ute och rastar. (det finns de som smäller tidigt på dagen). Är hunden mycket rädd, kan fetvadden vara i öronen även inne.

Nyårsafton och andra "smällarhelger"

Om man har varit i kontakt med sin veterinär och fått lugnande medel så ger man självklart detta enligt veterinärens ordination. I övrigt ska Du se till att Du har hunden i ett lugnt rum. Dra gärna för gardinerna och häng gärna upp en tjockare filt för fönstret för att dämpa ljudet. Även lågt ljud från exempelvis en radio eller TV kan dämpa de ljud som kommer utifrån.

Gå långpromenader och aktivera hunden under dagen så att den är trött när kvällen kommer. Låt sista rastningen för dagen bli tidigt på kvällen, innan smällandet kommit igång på allvar. Kanske redan någon gång runt 19-tiden. Vänta sedan till sent på natten, då det slutat (eller åtminstone avtagit) och låt den få komma ut på en kortare rastrunda.

Se till att Du själv är lugn så att Du inte förstärker hundens oroliga beteende med för mycket uppmärksamhet. Självklart ska Du hålla den sällskap och inte lämna hunden ensam under de timmar då det smäller som värst. När det börjar smälla låter man hunden söka efter godis eller någon liknande aktivitet. Ställ dig absolut inte och titta på fyrverkerierna utan var tillsammans med hunden och låtsas inte om att det smäller.

Tyvärr är det ju så att fyrverkerierna blir mer och mer omfattande för varje år som går, och idag har smällare och fyrverkerier fått en ohämmad ökad användning, detta på grund av tillgänglighet och förhållandevis låga priser. Detta har i sin tur medfört att farligheten för såväl nyttjaren själv som omgivningen har ökat.


Varje år står att läsa i tidningarna om barn och ungdomar som har blivit skadade av raketer och smällare som de handhållit på ett felaktigt sätt. Något som föräldrar borde tänka på då de ger fyrverkerier och smällare till sina barn som ”leksaker” är att det inte bara kan skada barnet utan även den egna plånboken, då det egentligen är totalt förbjudet att kasta smällare och fyra av raketer inom tätbebyggt område och något som kan ge böter då det bryter mot de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. För att få göra detta krävs i de allra flesta fall att man har polistillstånd.

Påverka grannar

Själv brukar jag påverka mina grannar och omgivningen med ett litet anslag dels i trappuppgångarna och dels genom att skicka in en liten insändare till lokaltidningarna med orden:

”Medmänniskor! Jag ber er inte att låta bli att smälla smällare eller fyra av raketer, men jag uppmanar er att göra det en bit från bostadsområdet. Då slipper valpar, hundar och andra djur bli så rädda att de får men för livet. – Tänk dessutom på att många invandrare med svåra krigsupplevelser, har svårt att känna någon nyårsglädje då det smäller överallt. Vill Du vara riktigt omtänksam begränsar Du Ditt och Dina barns smällande till kl 21.00 – 01.00 på nyårsnatten. Låt dessutom inte Dina barn själva smälla av raketerna, ta Ditt föräldraansvar och följ med ut så att barnen får ha fingrar och ögon i behåll även efter nyårshelgen. Jag uppmanar Er alla att vara försiktiga, för allas bästa och önskar oss alla på detta sätt ett riktigt Gott Nytt År”

Detta brukar tas emot positivt av de flesta föräldrar och det har i området blivit betydligt mycket mindre okynnessmällande såväl före som efter nyåret. Så det kan absolut vara ett sätt att få smällandet att minska.

Chockbehandling

På vissa hemsidor och i forum på Internet kan man läsa om chockbehandling av hund, något jag personligen inte tycker att man ska ägna sig åt själv. Denna behandling är helt enkelt ingenting som man skall prova på eget bevåg utan att först ha varit i kontakt med en hundsjukvårdare eller veterinär, då detta annars kan göra mer skada än nytta.

Referenslitteratur:

Råd och dåd för hundägare om skott och fyrverkerier, Anders Hallgren.

Varning för nyår, Anders Hallgren, Hundsport nr 11/91

Ta det försiktigt med nyårssmällarna, Roffe Blom, Folket, 31/12 1993

Fira nyår med omtanke, Roffe Blom, Eskilstunakuriren, 31/12 1993

Snart smäller det igen, Roffe Blom, Folket, 28/12 1994

Smällare – farliga i orätta händer, Roffe Blom, Eskilstunakuriren, 30/12 1994

© Hundspecialisten, Roffe Blom, 2003, uppdaterad 2011

Catering Kungälv