Alla hundtips

Valp bits

Valp-bitsHär följer några olika instruktörers råd att tänka på när din valp bits. Det är inte en ovanlig företeelse. Det kan ha fler många anledningar som stress, uppmärksamhet osv.
 

Den hoppande "galningen"...

Det är inte så att valpen går in för att krångla, vara dum eller skrämmas, den jobbar bara för att få uppmärksamhet. Så det allra bästa är om man kan nonchalera och vända sig bort eller gå därifrån, och då kan man senare, när den har gett upp och gått undan, locka på den, och hitta på något roligt. Nu förstår jag att det inte alltid är så lätt med en hoppande "krokodil" runt benen, men försök att erbjuda något annat att göra, t ex en tom mjölkförpackning med lite godis i, som valpen får slita sönder, eller en gammal bomullssocka med en boll i som den kan få dra i el dyl. Om den biter och drar i kopplet när ni går ut, så stanna inte och dividera om detta, utan erbjud något annat att bära/bita i, t ex en gammal handske.

Parallellt ska ni träna in vad ett förbudsord, t ex "nej", betyder, för det är ju inte ett ord som hunden förstår utan att vi visar den. Gör t ex så att ni lägger ut något för hunden lockande, och så fort den vänder nosen mot det säger ni "nej" med bestämd röst och hindrar den att nå fram, antingen med handen eller genom att hålla emot i kopplet, och så lockar ni den därifrån genom att erbjuda något som är minst lika gott eller roligt, helst bättre. Lär er att se på hunden när den just börjar fundera på att utföra något, och redan där lägga in ordet "Nej" och locka bort honom, för har den redan nått fram ger träningen inte samma fina resultat. Genom att träna förbudsordet på så många olika saker eller situationer och i olika miljöer som möjligt, så lär man in att det lönar sig att lyssna till det där lätet "nej". Om ni vet när problem med hopp och bitande kommer att dyka upp, så kan ni förebygga lite genom attdå låta honom träna sitt/ligg kvar eller låta honom leta godis eller leksak, så får han använda sin energi till något nyttigare.

Anna-Lena Arvidsson

Valp-bits

 

Särskilt valpar biter av stress

En valp kan ha svårt att koncentrera sig någon längre stund och man bör vara uppmärksam på att signaler som bitande och svansjagande är tecken på detta. Ställ inte krav på en hund i strss och har du en valp så träna och belöna hellre det hunden gör rätt spontant än att börja med egentlig träning om detta stressar hunden. När det gäller kontakten kan ni i vardagen berömma lugnt och godisbelöna när hunden spontant söker kontakt. Undvik att ställa några som helst krav på en hund som har mycket bitande och nafsande för sig i övningarna än så länge.Var försiktig med att belöna med föremål/kamp om den stressar upp mycket av det. Försök att göra era träningar så korta att ni slutar innan valpen börjar bitas även om det innebär bara EN ögonkontakt. Jag tycker överhuvudtaget att ni ska ta det mycket lugnt med träningen och jobba mycket på lugn o. passivitet med en valp som uppvisar mycket stress. Träna som så att när den bits fånga in hunden lugnt och utan att säga något och håll fast tills den slappnar av. Det är mycket viktigt att ni inte grälar på hunden eller verkar arga om den sprattlar, bits och vill loss när ni gör detta utan förhåll er neutrala och tysta. (Försök att hålla så att valpen inte når era armar och händer med tänderna!) I början kan ni nog få sitta och hålla hunden ganska länge innan den ger med sig men det brukar gå fortare för varje gång. 

Annika HernqvistCopyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv