Alla hundtips

Valpträning

ValptraningTips om valpträning och att uppfostra valp. Här följer några tips om vad du behöver tänka på...

 

Osäker på allt nytt - öka självförtroendet hos valpen

När en ung hund/valp gärna skäller på allt nytt och visar oro för främmande människor, hundar, bilar... så är det som saknas självförtroende och lite mer erfarenheter av livet utanför reviret/familjen/staketet. Det är helt naturligt för en valp och unghund att vara osäker och rädd, i naturen är det en förutsättning för att överleva. Och hur tama våra hundar än blivit genom avel, finns instinkterna från vargtiden kvar. Valpen kan utan träning omöjligen förstå att det som finns utanför hemmet/tomten inte är farligt. Miljöträning är därför något av det viktigaste.

Ta med din valp till ställen där det är lagom mycket rörelse, sitt på avstånd och ta det lugnt. Ta gärna med något att mumsa på, för både dig och valpen. Visa honom att det inte är farligt med folk, cyklar, bilar etc genom att själv inte bry dig. Trösta honom absolut inte, gör ingen affär av att han själv blir upprörd. Pratar du med honom när han stressar, kommer han inte att höra vad du säger. Så mycket svenska kan ingen hund! I stället kommer han att uppfatta det som att du också tycker det är farligt. Utsätt honom inte för mer än han klarar av i nuläget, och öka långsamt långsamt störningarna genom att gå närmare det han rädd för. Försök inte "konfrontera" honom med det han är rädd för utan låt honom vänja sig vid det i sin egen takt. Var med och stöd men forcera inte. Ibland blir man som hundägare överraskad av "faror" som oväntat dyker upp - det händer oss alla. Se då till att din hund inte hänger där framme i kopplet och liksom tar första stöten. I stället ska du själv visa honom att du tar ansvar genom att ställa dig framför honom, lugnt och bestämt och utan att säga något tar du tag i kopplet och för honom bakom dig. Du kan också träna in ett speciellt signalord för detta, t ex "bakom". Om Din hund redan är ganska lydig och t ex kan sitta kvar en stund på kommando så kan Du använda detta "sitt" och träna i olika miljöer med detta. Försök verkligen finna ett avstånd så att han känner sig säkrare på situationen. Uppmuntra med låg och mild röst och var noga med att du berömmer medan han sitter lugnt och stilla trots störning, och inte efteråt när "faran" passerat.

När det gäller folk som vill hälsa på valpen är det vi som flockledare som sätter gränser, det är vår största skyldighet att skydda flocken. Så stoppa du folk som vill fram och hälsa om inte Din hund visar att den gärna går fram - din hund är viktigast! Inte vad andra tycker. Låt honom ibland hälsa i lugn och ro när du bedömer att det fungerar. När valpen ska vänjas vid främmande så ta godis med som den mötande kan ge honom, det gäller ju att få honom positivt inställd till andra människor. Se till att folk inte liksom dyker ner på honom ovanifrån/framifrån utan närmar sig från sidan. Rädda hundar brukar inte gilla att bli klappade på huvudet; hakan och bröstet är bättre ställen att klia på. Hunden känner att den har mer kontroll på så sätt.

När hunden ska vänjas vid andra hundar är det bra att först och främst ha några "säkra" hundar att öva på. Någon äldre tålmodig och trygg hund är bra komplement till lite valpbus någon gång - en valpkurs kan oftast erbjuda kontakt med andra valpar för att lära lite hundspråk. Hundar behöver träffa andra hundar för att bli språksäkra, men det är vårt ansvar som flockledare att välja ut lämpliga lekkamrater. På sikt behöver han också umgås med hundar av olika ras, storlek och ålder för att kunna utveckla sin kommunikationsförmåga med den egna arten. Men som sagt, ta det varligt och tvinga honom inte utan träna där det fungerar och avancera långsamt, tids nog hinner ni med allt det en hund behöver lära sig för att fungera i vårt moderna samhälle.

Kristina Bengtsson

Valptraning


Närhet kan vara krävande för en valp


Att våga komma ända fram intill sin ägare är en fråga om tillit, förtroende från den lilla valpens sida. Fysisk närhet kan för en del hundar vara krävande, något de så småningom lär sig uppskatta men man kan som hundägare inte ta för givet att vår hund alltid uppfattar det som naturligt att närma sig oss ända fram. Vissa individer är mer osäkra och försiktiga. 

Hundar är också nyfikna varelser, valpar i synnerhet. Det finns mycket att upptäcka, och det är ju inte säkert att de tycker det är roligare att gå inomhus precis när Du tycker det är dags. Många har säkert då upplevt att valpen försöker smita undan när den ska kopplas eller lyftas upp för att "nu är det slut på det roliga". Pröva att dra Dig undan när Du kallar in valpen, böj Dig åt sidan snett bakåt i stället för framåt. Ofta lutar vi oss omedvetet framåt för att sätta på koppel, lyfta upp osv och för en känslig individ kan det upplevas hotfullt. Beröm när valpen kommer fram till Dig, men låt den genast springa iväg igen så att den inte lär sig att inkallning = uppkoppling och slut på det roliga! Med andra ord, träna inkallning ofta ofta under era små promenader så att Du inte väntar tills det är nödvändigt att sätta på kopplet. 

Undvik att det blir "ta fatt-lekar" i samband med inkallningen, Du kan t ex använda Dig av en leksak som sitter fast i ett snöre. Då kan hon inte sticka iväg med belöningen utan hon får en trevlig lekstund med leksaken och kanske liten dragkamp om den med husse eller matte. Ofta fungerar det också med att själv backa undan när hunden är på väg in mot oss, den får liksom jobba lite till för att komma ifatt oss i stället för tvärt om. Om det är så att Du har bråttom in efter en promenad, kan Du kanske lösa det genom att valpen har koppel på sig från början. Undvik att skapa situationer där valpen får tillfälle att bestämma hur och när den ska komma in till Dig. Och samma sak gäller om valpen "stretar emot" i koppel. Var uppmärksam när Du är ute och går och belöna henne när valpen spontant tar kontakt och när kopplet är löst. Ändra riktning och tempo då och då så att valpen mer aktivt hänger på Dig. 

Att bli "inhalad" verkar nog som en dominant handling för en liten valp, försök förekomma i olika situationer så att Du inte behöver ta till den metoden för att tex minska avståndet när det kommer en cyklist. Undvik att behöva lyfta upp valpen pga cyklar och bilar. Är den redan kopplad, räcker det att Du ställer Dig emellan det "farliga" och hunden så att den inte blir rädd. I stället lär den sig då att ni som flockledare tar ansvar för möten med sådana "monster". Jag tycker att man ska lyfta upp sin lilla valp om det verkligen är fara å färde, men inte göra det till en vana.

Eftersom närhet kan vara obehagligt för en ung osäker valp så är det inte heller tillrådligt att ta tag i nackskinnet och skaka om en valp som är olydig. Det kan missuppfattas och skrämma. I värsta fall skapar det panik men säkert rädsla, eftersom det är så hunddjur dödar mindre bytesdjur. Om det behövs, ta tag i henne och håll fast henne vänligt men bestämt. Och låt ordet "nej" innebära att hon ska ta kontakt med Dig och få ett alternativ i stället för det hon tänker göra. Lycka till med förtroendeskapande övningar!

Kristina BengtssonEn valp ska bara lydnadstränas efter sina förutsättningar


Det viktigaste för en ung valp (3-6 mån) är att i lugn och ro få utforska närmiljön, gå KORTA promenader - fram och tillbaka till rastplatsen inte mer! Men stanna gärna ute längre tid än så och använd tiden till allmän miljöträning. Sitt med din hund på olika ställen, låt honom i lugn och ro få bekanta sig med olika typer av miljöer. Ta honom med till skogen, och slå er ner och ta en fika, ha gärna något med dig att läsa så att han får vara i din närhet utan din uppmärksamhet. Ta honom med till något centrum där det rör sig folk och gärna andra hundar. Vänj honom vid att passera andra hundar utan att gå fram och hälsa. Lär honom att du ansvarar för sådant som kan vara skrämmande eller "farligt". Det innebär i praktiken att du inte låter din hund gå före och ta första kontakt med andra hundar, människor eller annat ni träffar på ute. 

Gå gärna på ställen med honom där han kan vara lös, belöna honom när han spontant tar kontakt med dig. Efter några sådana övningar kan Du kalla på honom när han inte är alltför upptagen av att nosa utan när du tror han kommer. Beröm honom jättemycket när han kommer in till dig, och använd gärna både godis och någon leksak som belöning. Det som passar er bäst, bara han upplever att det verkligen är en belöning han får. Låt honom gärna leka korta stunder med andra valpar i lämplig ålder och storlek, och gärna träffa en eller annan äldre hund. Socialiseringen med andra hundar är en viktig del av uppväxten för en valp och unghund, men det gäller att sätta gränser och se till att den egna flocken trots allt är viktigast. Det är också viktigt att våra hundar lär sig vara i andra hundars sällskap utan att det finns krav på att man ska leka och aktivera sig hela tiden. När din hund blir lite äldre och orkar med längre promenader, är det därför en god idé att gå ut tillsammans med en eller ett par andra hundar. Se till att ni är i rörelse och att hundarna fokuserar mer på sina respektive ägare än på varandra.

Inomhus kan ni träna sitt och ligg, och nosarbete av enklare slag. Söka rätt på godisbitar och leksaker till exempel. När han blir lite äldre kan du lägga korta, enkla spår ute. Du kan börja så enkelt att du drar en korv i ett snöre och låter honom följa spåret fram till korven. Sedan kan du övergå till att lägga en kär leksak i spårslutet. Som du förstår är det viktigaste att en valp lär sig fungera i vardagen, sådant man brukar träna på valpkurser. Specialiserad träning i tävlingslydnad kan gärna vänta tills valpen blir äldre och lättare kan koncentrera sig. Ta det också varligt med aktivering av din valp, han kommer den närmaste tiden att aktivera sig själv och behöver mycket sömn för att orka växa och bli en frisk och glad vuxen individ. Försök lära honom goda vanor genom att berömma honom när han gör rätt och nonchalera beteenden du inte vill ha. Ha i minnet att din hund har lätt för att uppfatta all uppmärksamhet från din sida som "belöning", alltså även negativ uppmärksamhet! Därför är det oftast smidigast att helt enkelt strunta i hunden tills det oönskade beteendet upphör.

Kristina Bengtsson


Stressa inte din valp


Hjälp din valp att varva ner. Är Din valp en lättstressad individ och behöver hjälp att lugna ner sig när den gått upp i varv så håll honom lugnt i famnen tills han slappnar av och släpp honom framförallt inte så länge han försöker sprattla sej loss utan vänta tills du känner att han ger efter och är lugn. Det är mycket viktigt att du själv förhåller dej lugn i detta läget även om det till en början kan bli så att du får sitta med honom ganska länge. 

De små träningspassen bör också vara mycket korta, några minuter i taget. Det är jätteviktigt att valpen får sova utan att bli störd när han väl lägger sej under dagen. Om ni har små barn kan det ofta vara svårt, men försök att se till att han får ro, ev kan det vara bra med en bur eller hage att lägga valpen i ibland. Se till att där finns en filt el dyl att ligga på och kanske något att gnaga på. Hundar som har lätt att varva upp kan när de vant sej tycka mycket om sin bur och lär sej att det är en plats för ro och avkoppling.

Undvik situationer som kan leda till stress och kamp mellan er. Försök att ha få förbuds och nej situationer. Med en så liten valp kan man ofta avleda i stället. Jag tycker också att du ska begränsa valpens lek med jämngamla valpar om han hetsar upp sej mycket eftersom detta blir en stressfaktor i sig. Låt honom med fördel vara tillsammans med hundar som är lite äldre och lugnare än han själv och som han kan lära sej socialt umgänge av.

Annika Hernqvist


Koppel är inget roligt för den valp som inte lärt sig


Det händer att valpar är positiva och framåt när de är lösa, men i koppel vägrar de gå... Då är det ofta helt enkelt så att valpen inte fått vänja sig vid något så konstigt som koppel och halsband. Här kommer lite tips på den första koppelträningen: Försök locka honom med dig, t ex genom att fresta med en godbit eller leksak som han får komma ikapp, ibland kanske man kan försöka "dra igång" honom lite försiktigt (inte slita) och när han tar de första stegen berömma honom rikligt och ge godis eller rulla leksak.

Man ska träna korta stunder men gärna många gånger om dagen och om du bara gör det roligt och lustfyllt, så kommer han snart igång av sig själv. Variera även med att (där det går utan trafik o dyl) släppa kopplet och fortsätta gå en bit om han stannar, och därifrån locka honom till dig. Ett annat bra tips är, att om det finns någon snäll vuxen hund som han kan träffa, låta denna promenera före er, för då brukar valpen glömma det obehagliga kopplet och följa efter. En sak som du bör undvika är dock att säga nej eller bråka på honom, då han inte har en möjlighet att vid den tidiga åldern förstå att han gör fel. Det går mycket fortare att lära honom gå i koppel om du kan göra så att han tycker att du är rolig och trevlig att följa. 

Anna-Lena Arvidsson


Copyright © IMMI Branschorganisation 2002

Catering Kungälv