Hundförare - Polis

s_polis

En polis arbetar med att bekämpa brottslighet och skapa trygghet i samhället. Efter två år som polis kan man välja att utbilda sig till hundförare.


Medellön: 25.300 kr

Alla lokala polismyndigheter har hundförare och arbetsuppgifterna kan variera. En del är utbildade inom specialsök andra används för att övervaka och patrullera. Gemensamt för alla hundförare är att de har ansvar för hunden dygnet runt. De vårdar och tränar sina hundar under arbetstid och på fritiden. Hundarna bor tillsammans med hundförarens familj. Hundförarna måste vara fysiskt vältränade så att de orkar följa med sina hundar när de arbetar.

polis
foto KRISTINA EDWARDSSON

Framtid

Det finns ingen arbetslöshet bland poliser eftersom antalet utbildningsplatser anpassas efter marknaden. De kommande tio åren kommer pensionsavgångarna att bli stora och därmed kommer behovet av rekrytering att öka. Arbetsförmedlingens bedömning är att utbildade poliser har goda möjligheter till arbete inom yrket och att antalet nyutexaminerade kommer i stort sett att täcka de kommande behoven.

Krav Polis

För att klara antagningen till polisutbildningen krävs förutom studieprestationer och arbetslivserfarenhet även en personlig lämplighet för polisyrket. Alla som söker till polishögskolan får genomgå prov i svenska, samtal med psykolog, fystest och en läkarundersökning. Svenskt medborgarskap är ett krav och körkort är nödvändigt.

Utbildning Polis

Polisprogrammet omfattar fyra terminers heltidsstudier, vilket motsvarar 80 poäng. Efter godkända studier följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet innan man är behörig att söka anställning som polis.
Utbildningen bedrivs på Polishögskolan i Sörentorp, strax norr om Stockholm och som uppdragsutbildning vid universiteten i Umeå och i Växjö. Utbildningen anordnas också på distans.

Krav och utbildning för hundförare

Drygt två procent av de svenska poliserna har för- månen att arbeta som hundförare. När man har arbetat som vanlig polis i minst två år kan man ansöka om att få utbilda sig till hundförare. För att antas till utbildningen måste man klara nya intervjuer och tester där man bland annat tittar på egenskaper
som självständighet, samarbetsförmåga, uthållighet och självklart förmågan att hantera hundar. Under 2009 antogs knappt en tredjedel av de som sökte
utbildningen till hundförare. Utbildningen till hundförare sker
hos polishundtjänsten i Karlsborg och pågår under åtta veckor. Dessutom finns det möjlighet till fortsatt utbildning.

Kostnad

Studierna på polishögskolan är kostnadsfria. Eftersom man inte har någon inkomst under utbildningen så tar de allra flesta studielån från CSN. Dessutom berättigar utbildningen studiebidrag (54.000 kr på fyra terminer). Fullt studielån i två år resulterar i en skuld på cirka 103.000 kr efter avslutade studier. Utbildningen till hundförare bekostas av polismyndigheten och dessutom får poliserna sin
ordinarie lön under utbildningstiden.

© Copyright HUNDliv
Utbildningar inom Hundförare - Polis

På kartan kan du hitta utbildningar för dig som vill bli Hundförare - Polis. Om du bläddrar längre ner kan du även hitta en lista på utbildningar.

Ingelstadgymnasiet


360 44 Ingelstad

Hundutbildningen passar dig som vill jobba med hund, och dig som önskar plugga vidare, och vill förgylla din gymnasietid med hundlära på schemat och hund vid din sida. Efter studier hos oss har du möjlighet att studera vidare och arbeta som polis, lärare, problemhundskonsult, veterinär, djursjukskötare etc. Högskolebehörighet har du möjlighet till. Hemsida

Utbildningsform: Gymnasium

Svenska Terapihundskolan


Stockholm

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Svenska Terapihundskolan


Göteborg

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Svenska Terapihundskolan


Kalmar

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Svenska Terapihundskolan


Oslo

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Svenska Terapihundskolan

Skolvägen 2
915 96 Flarken

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning
Catering Kungälv