Hundfrisör

s_frisor

Att vara hundfrisör, trimma och klippa hundar, är ett populärt yrke som det finns allt mer ökad efterfrågan på.


Medellön: ca 15-18.000 kr

Den som vill bli hundfrisör ska inte bara tycka det är roligt att arbeta med hundar. Man måste också ha talang för hur hunden ska klippas och trimmas. Tålamod och kunnande i att hantera hundar är grundstenen i yrket, plus att man blir så skicklig att man hinner med många hundar under ett arbetspass.

hundfrisor
foto JENNY ÅBERG

Framtid

Framtiden är ljus för den som väljer hundfrisöryrket. Allt fler hundägare lägger ner pengar på att få hundens päls omskött med professionell hjälp. Ju fler raser man klarar av att frisera korrekt, desto större marknad har man. Fler ägare till hundar som inte är så kallade pälsraser, alltså som kräver klippning eller trimning flera gånger under året, inser att hunden åtminstone någon gång under året kräver genomgång av pälsen av en kunnig fackman.

Krav och utbildning

Man ska ha gott handlag och tålamod med hundar och orka stå under långa arbetspass. Tunga lyft, obekväm arbetsställning och risk för att bli biten, ingår i jobbet. Som färdigutbildad ska man hinna med att frisera runt fyra hundar per arbetsdag.
Många kombinerar till en början hundfrisöryrket med hunddagis, djurshop eller kursverksamhet. Det tar lång tid att praktiskt gå igenom och lära sig så många olika rasers krav på korrekt klippning eller trimning som möjligt. Man måste också ständigt hålla sig uppdaterad.Allmän kunskap om djursjukvård är också väsentlig för att kunna råda ägaren om hunden lider av parasiter eller någon sjukdom. Vill man utbilda sig till hundfrisör finns det flera privata utbildningar att välja. Oftast kanske man börjar med den egna rasen, om man är ägare till en rashund som kräver kontinuerlig pälsvård.

Kostnad

Kostnadsfri utbildning finns bara via naturbrukslinjen på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och den är ännu inte godkänd för riksintag.
Utbildning som vuxen sker i privat regi och med egen finansiering. Här finns kurser av olika längd och med olika antal praktiska timmar. Minst ett år bör man räkna med att grundutbildningen bör ta. Kostnad från 49.000 till 55.000 kr.
Går man som elev hos en hundfrisör bör man skriftligen komma överens om vilka villkor man utbildas på avseende lär- lingstidens längd och arbetsvillkor. Även här kan man få erlägga studieavgift.
Planerar man att satsa på hundfrisöryrket innebär det också fasta kostnader för utrustning som trimbord, trimverktyg och kanske också hyra av lämplig lokal.


© Copyright HUNDliv
Utbildningar inom Hundfrisör

På kartan kan du hitta utbildningar för dig som vill bli Hundfrisör. Om du bläddrar längre ner kan du även hitta en lista på utbildningar.

Dogplanet

Valhallavägen 192
115 27 Stockholm

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundens Hus Stockholm

Årsta Skolgränd 1
117 43 Stockholm

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundoasen

Konsul Johnsons Väg 14C
149 45 Nynäshamn

Hunddagis, Hundpensionat, Hundtrim, Hundbutik samt utbildningarHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Nyhagens hund och hälsa

Mårtenstorp Nyhagen
51293 Svenljunga

Hundtrim och hundpensionatHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Pillan K Hundtrim

Alvik Mackbergsvägen 11
793 97 Siljansnäs

Hundtrim och yrkesutbildning. 25 års erfarenhet.Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Salong Fyra Tassar Tornby

Svedengatan 6
582 73 Linköping

Hundtrim, bad, kloklippning, Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Tassarnas Trim och Spa

Torgny Segerstedtsgatan 90
426 77 Västra Frölunda

Hundtrim, bad, kloklippning, hundmassage och biolight - ljusterapi.Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Trimkompaniet

Nya Uppsalavägen 5
744 51 Morgongåva

Hundtrim och kurser inom hundtrimHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Vi2 Hundcenter

Ekebyvägen 28
253 74 Helsingborg

Hundskola, Hunddagis, Hundtrim, Hundpensionat och KennelHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning
Catering Kungälv