Hundinstruktör

s_instruktor

Fler och fler kan faktiskt försörja sig på att vara hundinstruktörer. Oftast kombinerar man instruktörsjobbet med hunddagis, hundshop eller friskvård.


Medellön: 18.600 kr/månad
Timersättning:
110-120 kr/timme

– Det är ett slitsamt jobb, det ska inte förnekas, säger Cilla Danielsson, grundaren av utbildningsföretaget Hundens Hus. Man jobbar när andra är lediga.
Hundinstruktörer håller i första hand kurser. Arbetstiden blir därmed på kvällar och helger. Har man dessutom kombinerat jobbet med hundpensionat, är belastningen störst under helger och semestertider. Den som är driftig har definitivt ett framtidsyrke inom hundverksamheten.

instruktor
foto BRITT BJÖRK

Framtid

Behovet av kursverksamhet är stadigt ökande. På Hundens Hus i Stockholm, Göteborg, Sundsvall, Uppsala och Örebro är alla kurser fulltecknade. Landets hundägare är angelägna om att lära sig mer om och tillsammans med sina hundar. Samma trend upplever House of Learning/Dala Hundservice i Borlänge. Även under den neråtgående trenden på arbetsmarknaden under det senaste året, hade de fler kursdeltagare än någonsin.

Krav

Den som ska gå utbildning till instruktör bör i första hand ha hundvana. Man ska också vara övertygad om att man vill ägna sig åt hundverksamhet och ha rätt inställning till yrket. För de långa utbildningarna finns en utbildningsplan, så att man börjar på en grundläggande nivå och går vidare allt eftersom man utvecklas.
Enbart hundkunnande är inte alltid tillräckligt för att lyckas som instruktör. En stor portion pedagogik och psykologi när det gäller att samarbeta med hundägaren är viktigt att tillämpa. Och att man är mån om kundrelationen, så att man redan före kursstart informerar om vilken typ av träningsmetod som tillämpas.

Utbildningar och kostnad

De flesta utbildningar som syftar till instruktörsyrket måste man betala genom egen finansiering. Här finns kurser som oftast är ettåriga eller längre. Priserna ligger mellan allt från 23.500 kr till 89.000 kr inkl moms och varierar i innehåll och längd.


10 kurstillfällen per vecka

Ska man leva på sitt jobb som instruktör bör man hålla minst 10 kurstillfällen per vecka för att få verksamheten att gå runt. Det innebär att man får en nettoinkomst på 10.000 kr per månad. Det ska i sin tur täcka egna levnadskostnader, resor, marknadsföring, telefon och andra kostnader för verksamheten, förutom att man ska kunna betala igen de lån man tagit för att gå utbildningarna.
Till att börja med ska man därför undvika fasta kostnader och nöja sig med att hålla kurserna utomhus.
Den som är känd genom framgångar inom tävlingsverksamheten och/eller är duktig och omtyckt som instruktör, kan få bra betalt för kurser och även för kortare inhopp på läger, kursmöten och andra aktiviteter.
Utbildningar inom Hundinstruktör

På kartan kan du hitta utbildningar för dig som vill bli Hundinstruktör. Om du bläddrar längre ner kan du även hitta en lista på utbildningar.

Alma Mater Hundakademi

Ocksjön
840 60 Bräcke

Utbildningar som Hundinstruktör, Hundpsykolog, Hundfysioterapeut, Viltspårinstruktör m.m.Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Aurora Hundtjänst

Turnévägen 2
142 43 Skogås

Hunddagis, Yrkesutbildning (Hunddagis), Kurser, KonsultationerHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

CD Hundens Hus Göteborg AB

JA Wettergrens gata 6
421 30 Västra Götaland

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Dala Hundservice

Rommehedslägret 9
784 63 Borlänge

Dalarnas mötesplats för positiva hundägare med glada hundar!Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
667 32 Forshaga

Hemsida

Utbildningsform: Gymnasium

Hand med Hund AB

Södra Lundavägen 8
245 32 STAFFANSTORP

På rätt kurs för hand med hundHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

House of Learning

Rommehedslägret 9
784 63 Borlänge

Hundkurser, Hundpsykolog, Chicken Camp, Föreläsningar, Klicker, SökHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundens Hus Stockholm

Årsta Skolgränd 1
117 43 Stockholm

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundens Hus Sundsvall

Södra Allén 5
852 39 Sundsvall

Brett kursutbud, små grupper för individanpassad träning med välutbildad personal. Stor inomhuslokal. IMMI- ansluten. Individanpassad terapi- och skolhundshundsutbildning. Besök oss gärna på FaceBook!Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundens Utbildningsakademi

Östergatan 12
270 36 Tomelilla

Valpkurs, grundkurs, rallymix, klickerträning, instruktörsutbildning, yrkesutbildning, hundpsykolog, klickerinstruktörHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundiq

Önstavägen 3
Västerås

Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundoasen

Konsul Johnsons Väg 14C
149 45 Nynäshamn

Hunddagis, Hundpensionat, Hundtrim, Hundbutik samt utbildningarHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundskolan - Skövde

Diabsvägen
Skövde

Hundkurser, Lägerverksamhet, Problemhundskonsultationer, Yrkesutbildningar, Privatlektioner och mycket mera centralt i Skövde men också i Falköping,Lidköping, Mariestad och Mölndal. Hemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Hundspecialisten

Västeråsvägen 9A
731 41 Köping

Vi erbjuder bland annat: Föredrag om hund, hundägarutbildningar, hundinstruktörs- och hundpsykologutbildning. Utbildningar inom kantarellsök och servicehund. Hundcafe LyanHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Ingelstadgymnasiet


360 44 Ingelstad

Hundutbildningen passar dig som vill jobba med hund, och dig som önskar plugga vidare, och vill förgylla din gymnasietid med hundlära på schemat och hund vid din sida. Efter studier hos oss har du möjlighet att studera vidare och arbeta som polis, lärare, problemhundskonsult, veterinär, djursjukskötare etc. Högskolebehörighet har du möjlighet till. Hemsida

Utbildningsform: Gymnasium

Vi2 Hundcenter

Ekebyvägen 28
253 74 Helsingborg

Hundskola, Hunddagis, Hundtrim, Hundpensionat och KennelHemsida

Utbildningsform: Yrkesutbildning

Åsa hund & ord


Gnesta

bokförsäljning, Instruktörsutbildning, privatkonsultation.Hemsida

Utbildningsform:
Catering Kungälv