Uppfödare

s_uppfodare

En uppfödare föder upp och säljer valpar men det är mycket svårt att få en ekonomi som går att livnära sig på.

Att bedriva uppfödning är en hobby och bör inte tillämpas som näringsverksamhet. Det eftersom det är näst intill omöjligt att skapa en lönsamhet som går att leva på.

uppfodare
foto BRITT BJÖRK

Redovisa som hobby!

Väljer man att registrera uppfödningen som näringsverksamhet måste man alltid betala moms på valparna samt skatt och egenavgifter på vinsten. Bedriver man däremot en hobbyverksamhet behöver man inte betala moms förrän försäljningen överstiger 30.000 kr per år. Dan Andersson, rättslig expert på Skatteverket, tycker att man först och främst ska välja att deklarera sin verksamhet som hobby i deklarationen till dess att Skatteverket anser att man bedriver en näringsverksamhet. 
– Ja, om man inte själv bedömer att det är en näringsverksamhet så är det bästa att redovisa den som hobby. Det värsta man kan göra är att utelämna uppfödningen helt och hållet i deklarationen, säger han till tidningen HUNDliv.

Framtid

Under lågkonjunkturen har man sett en nedgång bland antalet registrerade valpar och många uppfödare har svårt att få sina hundar sålda. Att satsa på hunduppfödning som näringsverksamhet de närmsta åren är inte att rekommendera.

Krav och utbildning

Det behövs ingen utbildning för att bedriva uppfödning men däremot behöver man ett kenneltillstånd från Länsstyrelsen om man föder upp fler än två kullar per år eller om man har mer än nio hundar i sitt hem. Efter tre kullar av renrasig avel ska man ansöka om ett kennelnamn hos Svenska kennelklubben.


- Osäker ekonomi -

Att arbeta med valpar kan låta som ett drömjobb men om sanningen ska fram går det knappast att livnära sig på det.

En renrasig valp betingar ett försäljningsvärde på cirka 10.000 kr. En kull om sex valpar har alltså ett försäljningsvärde på 60.000 kr och innebär att man är tvungen att betala moms på försäljningsvärdet. Långt ifrån alla inkomster blir din vinst.

10.900 kr i månaden
Efter att vi har dragit av kostnader för parningsavgift, foder, vaccination, chipmärkning, veterinärbesiktning, registreringsavgift med mera får uppfödaren i vårt exempel 21.800 kr kvar i vinst om allting går bra. Men man bör beakta att man ibland endast får en valp eller att det tillkommer ytterligare kostnader såsom veterinärkostnader, meritering och olika tester av tiken (till exempel ögonlysning och höftledsröntgen). Dessutom innebär varje valpkull minst åtta veckors intensivt arbete.
Utbildningar inom Uppfödare

På kartan kan du hitta utbildningar för dig som vill bli Uppfödare. Om du bläddrar längre ner kan du även hitta en lista på utbildningar.

ForshagaAkademin

Industrileden 5B
667 32 Forshaga

Hemsida

Utbildningsform: Gymnasium
Catering Kungälv